(Aspa-tiimin) uniikki toimintamalli – Kaikkien aikojen kallein yksisarvinen

Hello hello,


Jälleen vierähti aikaa viimeisestä artikkelista. Kasvuyrityksen ja talonrakennusprojektin välimaastossa saattaa joskus aika jäädä kortille tuottavalle aivotyölle, kuten kirjoittamiselle.

Sitten taas tulee hetkiä kun inspiraatio iskee ja on mukava kirjoittaa edes se yksi juttu.

Tällä kertaa ajattelin että voisimme vaihtaa sanasen uniikeista toimintamalleista. Tiedättekö sen organisaation yksisarvisen, joka imaisee toiminnallaan toisten positiiviset asiat tekemättömiksi?

Oletko kuullut koskaan sanottavan ”ei tämä sovi meille”, tai ”me olemme niin erikoislaatuinen..”? Niin minäkin monesti.

En kiistä etteikö jokainen tiimi olisi ’yksilö’, kaikkien maailman tiimien valtavirrassa. Kaikilla on omanlaisensa klangi ja huumori sekä lainattua, perittyä ja opittua osaamista – hyvässä sekä pahassa.

Tästä tullaan päivän aiheeseen eli tiimien ”yksilöllisyyteen”.

Missä kulkee tiimien yksilöllisyydessä sen tuottavuuden ja kilpailukyvyn rajat? Tiedätkö, sen häilyvän tasapainon, jossa kilpailukyvyn, kuten henkilökohtaisen palvelun (tämän lähes jokainen tiimi nostaa korokkeelle) ja tuottavuuden (tehdään hitosti ylimääräistä, koska ollaan totuttu tekemään) nähdään edelleen kantavan hedelmää?

Olen tavannut paljon tiimejä, sanotaan puolen tuhatta ja päälle. Edellä mainittu raja-arvon paalumerkki on siinä, että tunnistetaan omat kyvykkyydet ja osataan sekä uskalletaan uudistautua. 

Työssäni kohtaan organisaatioita, jotka ovat tunnistaneet tarpeen tehdä asioita toisin. He ovat havainnoineet että kilpailukykyä tai tehokkuutta ylläpitääkseen, on tehtävä asioita toisin. Ei aina olla varmoja miten, mutta hantsi kuitenkin on.

Hyvä aasinsilta konsultointiin.

Tämän vuoksi on meidän tyyppisiä firmoja, jotka kertovat mitä se voisi olla. Toki konsulttien usein odotetaan tuovan jotain valmista pöytään. Emme sitä kuitenkaan tee, vaan pikemminkin esittelemme malleja, hyväksi koettuja – sata tai sata tuhatta kertaa koeajettuja – kehyksiä (”Best Practices”), josta ne personoidaan tiimillenne sopivaksi. 

Tässä piilee se idean ydin, huomaatko? 

Jos ajatukseni yhtään kolistelee kelloja, on hyvä ottaa pieni aikalisä ja pohtia hetki asiaa.

Yksisarvisuus on tiettyyn pisteeseen asti ihan OK, kunhan sitä ymmärretään kehittää ja uudistaa.

Väitän että tiiminne ei ole aivan niin yksilöllinen kuin mitä uskotte sen olevan. Asioita voi aina kehittää yhteisillä opeilla ja paremmalla teknologialla. Todistakaa toki ajatukseni vääriksi, kuulisin mielelläni lisää teidänkin yksisarvisestanne!